Akupunktur

Akupunktur har använts i Kina som behandlingsmetod i över 4500 år. Akupunkturens goda verkan styrks idag av tusentals studier, som kan sökas bland annat i den medicinska databasen Pubmed.

Grundtanken är att kroppens energiflöden (på kinesiska Qi) – följer bestämda kanaler som kallas meridianer. Vi har 12 meridianer i kroppen och 8 extraordinära meridianer som fått namn efter de organ eller organsystem de servar tex. mjältens, lungans eller njurens meridian. På huden/underliggande vävnad utmed meridianerna finns punkter där energin är starkare som kan stimuleras med hjälp av en akupunkturnål eller ett tryck för att balansera upp eller ned kroppens energi. Därför kan tex ett astmaanfall hävdas med hjälp av en nål på armen. Mycket tunna sterila engångsnålar används och i de flesta fall är sticket så gott som smärtfritt, ibland kan det upplevas som en liten ilning eller surr som sedan släpper. Akupunkturnålarna påverkar nervsystemets elektrokemiska samspel så att hormonet endorfin och olika neuropeptider (kroppens egna smärtlindrande och må-bra hormoner) frisätts.  En mängd kroppsfunktioner påverkas, bland annat lymf- och blodflödet samt immunförsvaret, likaså inre organ. Akupunktur har en tydligt lugnande och smärtlindrande verkan, det är enkelt och effektivt, och har inga eller mycket få biverkningar. Läs gärna mer om hur kroppen påverkas av akupunktur i artikeln: Akupunktur.pdf

acupuncture

Koppning

Koppning/koppningsmassage är en annan metod att behandla akupunkturpunkterna med. Jag använder mig av en glaskopp som snabbt värms upp av en eldlåga och appliceras på huden. Detta skapar ett undertryck och ett sug uppstår. Det stimulerar blodcirkulationen och är perfekt för att ex. behandla stela och spända rygg-och nackmuskler. Det ger dessutom en skön och avslappnade känsla. Efter behandlingen kan det synas ett rött/blått märke där koppen varit placerad.

koppning

Öronakupunktur

Örat är en av kroppens många reflexzoner. Det betyder att när punkter på denna zon stimuleras framkallar den en respons hos kroppsdelar, organ och körtlar genom dess energiförbindelser. En reaktion startas och det skapar förändringar i kroppen. Zonterapeuter använder sig av en annan typ av reflexzon- fötterna. Jag använder små frön som är påklistrade på en hudvänlig häfta och sätts på specifika punkter på örat. Dessa ska sitta kvar i örat i 4 dagar och stimuleras/masseras ca 4 gånger om dagen.

öra1öra2

Moxalampa

För att stimulera och förstärka effekten av akupunkturbehandlingen använder jag en speciell värmelampa. Den mjukar också upp stela och ömmande muskler.

lampa

Dornterapi

Dorn terapi är en mjuk, manuell metod, med vilken det enkelt och snabbt är möjligt att korrigera blockeringar och förskjutningar i kotor och leder genom rörelse och mjukt tryck. Metoden har utvecklats i Tyskland och är relativt nytt i Sverige.

Målet med Dorn terapi är att uppnå en normal kroppsbalans. Många människor går ständigt omkring med små eller större förskjutningar och felställningar i bäcken och kotpelare. Detta kan ge ständigt återkommande smärtor i olika delar av kroppen. Dorn terapi används också för att utesluta eller ta bort eventuella blockeringar vid behandling av infertilitet, magbesvär, mm.

I behandlingen görs kontroll av benlängd, korrigering av bäcken och ryggkotor från korsben till nackkotor, samt om det behövs även av andra leder. Korrigeringarna görs alltid i samarbete med klienten!

Läs gärna mer på www.dornmethod.se

DornmetodDornmetod2

Kost och Örter

En  del i den kinesiska medicinen är behandling med örter. Genom att kombinera akupunktur och örter får kroppen en behandling som verkar på flera nivåer samtidigt. Vad du äter och hur du äter har också betydelse för hur du uppnår och behåller din hälsa. Vi i väst bedömer ett födoämnes ”nyttighet” framförallt efter vad det innehåller i fråga om vitaminer, mineraler etc., vilket inte nödvändigtvis behöver säga något om dess effekt. I den Kinesiska medicinen och inom Ayur Veda har man istället studerat  hur väl människan kan absorbera näringsämnen och hur födan påverkar olika kroppsliga och mentala funktioner.

Kinesisk medicinIMG_2805.JPG